Al jaren ben ik een gigantisch fan van Batman, dus het was geen verrassing voor mijn collega’s op Gamescom toen ze me als een zombie naar de booth van Batman Arkham Knight zagen lopen. En wat ik daar zag bezorgde me slapeloze nachten, want de demo van Batman Arkham Knight blies me weg.
batman_ark_knight_gamescom-3
De demo die we op de Gamescom zagen, speelde zich ergens in het begin van de game af, want dit was de eerste ontmoeting tussen Batman en de nieuwe, mysterieuze schurk, de Arkham Knight. Al sinds de aankondiging van de game speculeren fans (en ik dus ook) over de identiteit van deze nieuwe villain die ontwikkelaar Rocksteady zelf heeft bedacht. Deze demo hielp daar niets bij, we zagen wel de Arkham Knight van dichtbij, en wat ziet hij er goed uit. Niet alleen de personages zelf, maar de hele game is gewoonweg prachtig. De cape van Batman zwaait mee met de wind, de regen drupt langs zijn masker wanneer hij met de grapnel gun een dak op vliegt. De game is werkelijk de definitie van next-gen, en ik kan niet wachten tot we het gezicht van Two-Face of het masker van Scarecrow van dichtbij kunnen zien. Vooral wanneer de Batmobile op het toneel verschijnt is het genieten om de game alleen al te bekijken. De game is dus prachtig, maar is de gameplay nog wel zoals we die kennen?

batman_ark_knight_gamescom-4

Tuurlijk. Van wat we zagen speelt de game hetzelfde als de vorige drie games. Je hebt een knop om de vijanden af te slaan, en een knop om te counteren. Op het veld van combat is er dus niets veranderd maar verwacht wel nieuwe toevoegingen zoals de nieuwe gadgets en de nieuwe Fear-Takedowns. Er werd niet uitgelegd hoe deze takedowns precies werken, maar ze worden blijkbaar gebruikt om een klein groepje vijanden in een snelle beweging uit te schakelen. De gameplay is dus de oude vertrouwde Arkham-ervaring, maar wanneer Batman in de Batmobile kruipt lijkt het alsof we een hele andere game spelen. En dit begint dan te lijken op een game die ik niet wil spelen.

Want wanneer we eindelijk controle krijgen over de Batmobile, kunnen we snel door de stad racen, maar iedereen die Arkham Knight een beetje in de gaten houdt, weet dat de Batmobile een heel arsenaal aan wapens heeft. Deze wapens schieten bij combat uit het dak van de wagen, en ineens verandert deze donkere superheldengame in een third-person shooter. Dit stond mij helemaal niet aan, want hierdoor lijkt de game ineens op een kermisattractie met een vleugje Transformers. Het zal vast wel dat een groep mensen dit helemaal geweldig vindt, maar de Batmobile combat  brak de flow van de game.

batman_ark_knight_gamescom-2

Waar de Batmobile dan wel een coole toevoeging is, is in de combat buiten de wagen. In een scene van de demo vocht Batman tegen de Arkham Knight en een paar van zijn henchmen. Een paar keer gooide Batman de mannen in de lucht, waarna de Batmobile met een rubberen kogel de gast uitschakelde. Het gebruik van een voertuig wat een beetje in de achtergrond staat zag er goed uit en het werkte vloeiend. Dit en het rondscheuren in de Batmobile waren de hoogtepunten van de demo, maar ik hoop dat we niet te veel Transformers moeten afschieten, want dit zag er gewoon niet uit, en het leek ook nog eens stroef te spelen.

Batman_Gordon

Wie de Arkham Knight echt is, weet nog geen mens, maar ik kijk er zeker naar uit om erachter te komen. Batman: Arkham Knight game komt vroeg in 2015 uit op PS4, Xbox One en PC.