The Guardian heeft de afgelopen dagen een aantal zaken aan het daglicht gebracht die te doen hebben met de Britse en Amerikaanse geheime dienst en hun spionagepogingen. Naast Yahoo Chat bleek ook Kinect-camera van de Xbox 360 tot de potentiële middelen voor spionage te horen.

“Think Tom Cruise in Minority Report.”

De GCHQ overwoog om de Kinect in hun surveillanceprogramma onder de codenaam “Optic Nerve” op te nemen. Met dit project werd eerder sexueel expliciet materiaal van 1,8 miljoen Yahoo Chat-gebruikers door de NSA en GCHQ binnengehaald. Kinect zou grotendeels als een reguliere webcam werken, met als voordeel dat het apparaat gezichtsherkenning heeft. Hier waren zowel NSA als GCHQ in geïnteresseerd.

Microsoft beweerde nog nooit van het programma gehoord te hebben, maar gaf aan bezorgd te zijn over de overheid die ongevraagd privégegevens van consumenten verzamelt. Het bedrijf zou in december een actie zijn gestart om hun netwerken beter te beveiligen. Een woordvoerder van de GCHQ beweert dat alles legaal is verlopen en dat overal toestemming voor gegeven is. Desondanks is het een enge gedachte dat de geheime dienst als een Big Brother kan meekijken in je huiskamer.